Onko sulla oikeus...?

Onko sulla oikeus...? -kampanja herättää miettimään, miksi ei-heteroilla ei läheskään aina ole oikeutta samoihin asioihin, mihin heteroseksuaaleilla on.

 • Onko sulla oikeus olla ja elää hyväksyttynä ei-heterona?
  Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat kohtaamaan syrjintää koulussa, työelämässä, asunnonhankinnassa ja monenlaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Tämän vuoksi monet piilottavat suuntautumisensa - osan itsestään, pahimmillaan jopa kieltävät oman suuntautumisensa.

 • Onko sulla oikeus olla ja elää ilman, että sinua pidetään aina ensin heterona?
  Esimerkiksi lääkäri yleensä olettaa asiakkaansa automaattisesti heteroksi. Mikäli asiakkaan seksuaalinen suuntautuminen tulee syystä tai toisesta esiin, on tilanne yleensä epämiellyttävä, vaikka lopulta suuntautumisen suhteen ei olisikaan ongelmaa. Heteron ei tarvitse erikseen tuoda esiin seksuaalista suuntautumistaan, homon tarvitsee. Homolle sosiaaliset tilanteet ovat jatkuvaa kaapistatuloa, jos tämä ei tahdo piilotella omaa elämäänsä.

 • Onko sulla oikeus rakastaa toista, jos tämä on samaa sukupuolta kuin olet itse?
  Homoseksuaalista parisuhdetta pidetään yhteiskunnassa vähempiarvoisena kuin heterosuhdetta. Tämä näkyy niin ihmisten asenteissa kuin lainsäädännössäkin.

 • Onko sulla oikeus osoittaa julkisesti hellyyttä rakastamallesi ihmiselle?
  Kahden naisen tai kahden miehen suudelma aiheuttaa todennäköisemmin huutelua ja nimittelyä kuin naisen ja miehen suudelma.

 • Onko sulla oikeus elää elämääsi olematta kaapissa?
  Suuri osa seksuaalivähemmistöihin kuuluvista kätkee suuntautumisensa ja parisuhteensa kanssaihmisten kielteisen suhtautumisen vuoksi, koska kokee jatkuvan silmätikkuna olemisen raskaaksi.

 • Onko sulla oikeus olla oma itsesi?
  Yksittäisen ihmisen kannalta elämänlaatu paranee, kun tämän ei tarvitse kokea johonkin ominaisuuteensa liittyvää syrjintää muiden taholta. Yhteiskunta voi paremmin, jos se on tasa-arvoisempi ja kielteisiä asenteita on vähemmän. Monimuotoisuuden hyväksyminen ja sen ymmärtäminen rikkaudeksi auttaa hyödyntämään erilaisten ihmisten parhaita puolia.

Kampanjan toteuttaminen

Keväällä 2006 käynnistetty keräys homofobian vastasisen kampanjan toteuttamiseksi on päättynyt. Keräyksen tuotto oli 1533,68 euroa. Kiitos kaikille lahjoittajille. Keräyksen tuotto käytetään kokonaisuudessaan kampanjaan, jolla pyritään vähentämään homofobisia asenteita. Loppu työ tehdään vapaaehtoisvoimin ja mahdollisten yhteistyötahojen avustuksella.

Kampanjaan kuuluu kaksi ulottuvuutta; tietopaketti Internetissä ja näkyvyys julkisuudessa.

HOMOFOBIA-AIHEINEN NETTISIVUSTO

Ensimmäinen ulottuvuus projektissa on nettisivusto. Internetissä on ytimekäs ja kansantajuinen tietopaketti homofobiasta, seksuaalivähemmistöistä ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Sivustolla esitellään myös kansainvälisen homofobian vastaisen päivän idea.

IHMISTEN HAVAHDUTTAMINEN HOMOFOBIAN OLEMASSAOLOON ja NETTISIVUSTOSTA TIEDOTTAMINEN

Projektin toinen ulottuvuus on ihmisten havahduttaminen käsittämään homofobian olemassaolo ja samanaikainen homofobia-aiheisen sivuston olemassaolosta tiedottaminen. Ihmisten herättäminen ajattelemaan ja ohjaaminen tiedon lähteelle nettiin toteutetaan kampanjalla.

 
© Sateenkaariyhteisöt ry 2006 - 2019 • Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.