Mikä on "Suomen homoystävällisin kaupunki"

Ranneliike ry etsi kunnallisvaalien alla Suomen homoystävällisintä kaupunkia. Pyysimme oman ehdotuksen lisäksi myös perusteluja ja ajatuksia siitä, mikä tekee jostain kaupungista homoystävällisen. Poimintoja perusteluista pääsee lukemaan tästä. Suurin osa vastauksista ja perusteluista oli asiallisia ja mielenkiintoisia. Niistä kiitos.

Mutta kuten arvata saattaa, saimme kymmenittäin enemmän tai vähemmän homofobiseksi luokiteltavia viestejä. Osa niistä oli viihdyttäviäkin. Paras oli ehkä se, missä erään kunnan vaakunassa olevaa muotoa pidettiin sopivana viittauksena homojen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Oiva muistutus siitä, että monet pitävät homoja yhä lähinnä seksimaanikoina.

Äänestyksen tulos:

  1. Helsinki
  2. Tampere
  3. Kuopio
  4. Lahti
  5. Turku
  6. Jyväskylä
  7. Rovaniemi
  8. Oulu
  9. Hämeenlinna
  10. Vantaa

Viisi ääntä tai alle saivat seuraavat paikkakunnat: Espoo, Kotka, Kemi, Vaasa, Joensuu, Kerava, Nokia, Kokkola, Seinäjoki, Pietarsaari, Kouvola, Hamina, Naantali, Jämsä, Muonio, Piikkiö ja Pori.

Mistä idea?

Kun Kristillisdemokraattien kansanedustaja Bjarne Kallis oli matkalla Tukholmassa, hän huomasi paikallisessa lehdessä jutun Örebron kunnassa tehdystä aloitteesta, jonka mukaan Örebrosta tulisi tehdä Ruotsin homoystävällisin kaupunki. Kallis pohti 1. elokuuta 2008 verkkopäiväkirjassaan, että "mitä kaupunkia Vihreät tai Rkp tulevat pian ehdottamaan Suomen homoystävällisimmäksi kaupungiksi".

Helsingin Vihreät Nuoret tarttuivatkin kiinni Kalliksen suvaitsevammasta Ruotsista meille tuomaan ideaan. He ilmoittivat odottavansa kilpailua innolla, ja toivottavat kotikaupunkinsa lisäksi muutkin homoystävälliset kaupungit tervetulleiksi kamppailemaan Suomen homoystävällisimmän kaupungin arvonimestä. Sunnuntaina 10. elokuuta Kallis huomasi, että asiasta keskustellaan. 26.10.2008 järjestettävien kunnallisvaalien alla Ranneliike ry päätti järjestää asiasta äänestyksen.

Miksi tällainen äänestys?

Suomen kaikissa kaupungeissa ja maalaiskunnissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat yhä kohtaamaan homofobiaa muodossa tai toisessa; syrjintää, nimittelyä ja väkivaltaa - tai kätkemään identiteettinsä. Kahden samaa sukupuolta olevan aikuisen vanhemmoima lapsiperhe saattaa yhä kohdata kielteisen vastaanoton. Viranomaistasollakin homofobiasta vaietaan yhä, eikä homofobinen viranhaltija ole katoava luonnonvara. Terveydenhuollon, koululaitoksen tai poliisin kanssa asioidessa asiallinen suhtautuminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin ei ole kaikkialla vieläkään itsestäänselvää.

Tämän äänestyksen yhteydessä Ranneliike ry voi luontevasti haastaa kunnallisvaalien alla kaikki Suomen kaupunkien ja maalaiskuntien päättäjät ja päättäjiksi pyrkivät miettimään, millä keinoilla kaupungeista ja maalaiskunnista saisi kaikkia asukkaitaan kohtaan tasa-arvoisemman ja paremman paikan olla, asua ja elää. Mikä tekee asuinpaikasta kotipaikan arvoisen - niin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville kuin muillekin?


Aiheeseen liittyvät linkit

» Poimittuja perusteluja vastauksista
» Bjarnen nettipäiväkirja
» Helsingin vihreät nuoret ry
» Kisa Suomen Homoystävällisimmästä kaupungista (ranneliike.netin ajankohtaisfoorumi)
» Kunnallisvaalisyksy (ranneliike.netin ajankohtaisfoorumi)
» Ranneliike.netin kuntavaalisivu
» Seta ry:n kunnallisvaalitavoitteet 2008
» Savon Setan kunnallisvaalisivut

 
© Sateenkaariyhteisöt ry 2006 - 2019 • Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.